Myter om hunduppfostran - 1

Träna valpen att bli rumsren!


 Myten säger:


När valpen kissat eller bajsat inne så tryck ner nosen i det & kasta ut den så att den lär sig. Detta kunde inte vara
mer fel!!!!!!

 Sanningen är:


Om du gör som ovan så åstadkommer du endast en rädd valp som i värsta fall blir rädd för att kissa & bajsa alls & du lägger om du har otur grunden för ett aggressivt betéende hos den vuxna hunden. 

Det första man måste veta när man börjar rumsrenhetsträna en valp är att den överhuvudtaget inte har den fysiska förmågan att hålla sig så att den hinner säga ifrån förrän efter fem månaders ålder… och även därefter får man som hundägare i vissa fall acceptera enstaka olyckor. Dock blir de flesta valpar rumsrena långt innan om man bara är uppmärksam på signalerna. 

Varje gång valpen sovit, ätit, eller lekt (dvs ofta var till varannan timme) så lyft upp den & bär ut den till den plats där du helst vill att den ska kissa och bajsa. När den just ska till att sätta sig så säg ”kissa” så att den förknippar ordet med att göra sina behov. När den sen kissar eller bajsar så beröm den med mjuk röst och ge den eventuellt en liten godisbit. 

Upprepa, upprepa och upprepa och du kommer få en valp som tycker det är kul att säga ifrån när den känner minsta antydan till nödighet & snabbt blir rumsren.



Ozark


Kommentarer
Postat av: Jenny Persson

BRA :D Kram och lycka till i morgon och på måndag!!

2009-12-18 @ 23:23:50
URL: http://www.megingjordsdiser.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0